Επίσημη αναγνώριση Ιαματικών Πηγών Αμαράντου και Καβασίλων

June 28, 2018
ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κόνιτσα: Επίσημη αναγνώριση Ιαματικών Πηγών Αμαράντου και Καβασίλων

Ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Κόνιτσας η αναγνώριση των φυσικών πόρων «Πηγή Καβάσιλα» και «Πηγή Αμαράντου» ως Ιαματικών Πηγών με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού (Φ.Ε.Κ.: 2165, τ. β’, 12.06.2018).
Μετά από επίπονη προσπάθεια σχεδόν τεσσάρων ετών του Δημάρχου κ. Ανδρέα Παπασπύρου, του Αντιδημάρχου κ. Γεώργιου Καλλιντέρη και του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου κ. Μάρκου Κιούρη, επιτεύχθηκε η αναγνώριση, η οποία αποτελεί αφετηρία για την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάπτυξη των Ιαματικών Πηγών.
Επισημαίνεται ότι και τα θειούχα Ιαματικά Λουτρά των Καβασίλων και τα Ιαματικά Λουτρά του Αμάραντου βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Κόνιτσας και είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, τα Λουτρά Αμαράντου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλα για πολλές παθήσεις, ιδιαίτερα ρευματοπάθειες, ισχυαλγία κ.ά. Οι εισπνοές συμβάλλουν στη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως ασθματικές καταστάσεις, βρογχίτιδες, χρόνια πνευμονικά εμφυσήματα, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα. Η θερμοκρασία του ατμού, που εξέρχεται από τα βάθη της γης μέσα από 15 καρστικά ρήγματα, ανέρχεται στους 32.6 – 38.1ο C. Τα Λουτρά Καβασίλων θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, καθώς και δερματικών, ορθοπεδικών και γυναικολογικών παθήσεων και άλλων. Η θερμοκρασία του νερού ανέρχεται στους 30.5ο C. Επιπλέον, η πόση του νερού συμβάλλει στη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος, του ήπατος, της χολής και των νεφρών. Θεραπευτικές ιδιότητες, εκτός από το νερό, έχει και η λάσπη με την οποία επαλείφονται συχνά οι λουόμενοι.
Ο Δήμος Κόνιτσας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει για την αρωγή τους στην προσπάθεια αυτή την Περιφέρεια Ηπείρου και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη κα Τατιάνα Καλογιάννη, τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Μάρκο Δανά, καθώς και τους επιστημονικούς μελετητές, που εργάστηκαν για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου.

Κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι με την ισχυρή βούληση της Περιφέρειας Ηπείρου και τις άοκνες προσπάθειες της Αντιπεριφερειάρχη κας Τατιάνας Καλογιάννη και των συνεργατών της, βρίσκεται στην τελική φάση η σύνταξη της μελέτης «Εκπόνηση μελέτης προγραμματικού σχεδίου (master plan) ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου», ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα απευθύνονται σε κοινό και εκτός Ελλάδας. Ειδικότερα, στόχο της μελέτης αποτελεί η συγκρότηση ενός σχεδιαστικού πλαισίου ικανού να εγγυηθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Περιφέρεια, το οποίο θα συμβάλει στην προετοιμασία έργων – δράσεων με τη χρήση υφιστάμενων χρηματοδοτικών πηγών ή εργαλείων.
Η συνεργασία συνεχίζεται και με τους δύο φορείς και ευελπιστούμε στην αρτιότερη οργάνωση, την άμεση και εύρυθμη λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών Καβασίλων και Αμαράντου, που αποτελούν θησαυρό για την περιοχής μας.
 

Ετήσιος Χορός Αμαράντου

February 26, 2018
Ο ετήσιος χορός του Αμαράντου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 13:30 το μεσημέρι στο μουσικό μεζεδοπωλείο "ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ", Ελευθερίου Βενιζέλου 1, Αργυρούπολη (ακριβώς στην στάση Μετρό Αργυρούπολη - Ελληνικό).

Το κόστος είναι €20 και η τιμή περιλαμβάνει πλήρες μενού, απεριόριστο ποτό & αναψυκτικά.

Για αγορά προσκλήσεων και διαθέσιμα τραπέζια μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Aδελφότητα Αμαράντου.

 

Ανακοίνωση του Δ.Σ. της Αδελφότητας Αμαράντου

January 29, 2018
Την Πέμπτη 25/01/2018, πραγματοποιήθηκε μέσω εκλογικής διαδικασίας η ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Αδελφότητας Αμαράντου. Σε αυτήν συμμετείχαν συγχωριανοί οι οποίοι παραβρέθηκαν στην κοπή της στις πίτας 14/01/2018 και δήλωσαν ενδιαφέρον.

Το νέο Δ.Σ. της Αδελφότητας Αμαράντου αποτελείται από:
(εντός Ιανουαρίου θα γίνει και η τυπική διαδικασία παράδοσης - παραλαβής)

Πρόεδρος: Κυρίτσης Φ. Λεωνίδας
Αντιπρόεδρος: Κούκη Γ. Σοφία
Δημόσιες Σχέσεις: Άγγελος Μ. Ζάμπος
Γραμματέας: Πωλίνα Θ. Παπαγιαννοπούλου
Ταμίας: Λευκή Ι. Ντούτση
 
Με εκτίμηση,
Δ.Σ. ΑΜΑΡΑΝΤΟΥ

 

Γραφτείτε στο ενημερωτικό δελτίο του χωριού μας

January 10, 2018
Μετά από μία συζήτηση που είχαμε το καλοκαίρι στο χωριό, είπαμε να φτιάξουμε ένα ενημερωτικό δελτίο (newsletter) για να μπορούν ακόμα και οι Αμαραντιώτες που δεν έχουν facebook να ενημερώνονται για θέματα κι εκδηλώσεις που αφορούν το χωριό μας. Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να μπείτε εδώ http://eepurl.com/ddNiuf και να δώσετε το email σας και θα σας έρχονται μηνύματα μόνο όταν υπάρχει κάποιο νέο σχετικά με το χωριό. Για παράδειγμα, το πρώτο email που θα λάβετε θα είναι για την κοπή της πίτας του Αμαράντου για να μπορέσετε να το προωθήσετε στους φίλους σας κι αν θέλετε στείλτε και το λινκ της σελίδας της εγγραφής σε όποιον πιστεύετε ότι ενδιαφέρεται.
 

Κοπή της πίτας του Αμαράντου

January 6, 2018
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΜΑΡΑΝΤΟΥ
"Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί Χωριανοί,
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας του χωριού μας σας καλεί στο κόψιμο της πίτας που θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 11π.μ. στο Γραφείο της Αδελφότητας, Αγ.Κωνσταντίνου 4, 5ος όροφος, Αθήνα (πλ. Ομόνοιας). Παρακαλούμε όπως όλοι οι χωριανοί άντρες, γυναίκες και παιδιά, νύφες και γαμπροί να δώσουμε το παρόν στην εκδήλωση αυτή. Eίναι απάραδεκτο εμείς οι Αμαραντιώτες που πονάμε τον τόπο μας και αγαπάμε το χωριό μας να απέχουμε και να μη συμμετέχουμε σε Αμαραντιώτικες εκδηλώσεις. Μια Κυριακή μεσημέρι μέχρι την Ομόνοια δεν είναι μεγάλη θυσία. Θα ανταμώσουμε με φίλους, συγγενείς, συνομήλικους, θα κουβεντιάσουμε και πάνω απ΄όλα θα νοιώσουμε Αμαραντιώτες. Οι νεώτεροι ας δώσουν το παρόν, έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν την ιστορία. Το χωριό ρήμαξε, ας μη ρημάξουμε και τις ψυχές μας. Mε την αποχή μας το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να διαλύσουμε την Αδελφότητα. Τόσο οι παλαιότεροι όσο και οι νεώτεροι έχουμε ιερά υποχρέωση,να διατηρήσουμε και να μη βγάλουμε στο σφυρί αυτά που με τόσους κόπους και αγώνες έφτιαξαν οι προγόνοί μας.
Να γνωστοποιηθεί σε όλους τους χωριανούς.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Χρήστος Κούκης, Πρόεδρος
Κάπος Παύλος, Αντιπρόεδρος
Γεράση Ευτυχία, Γραμματέας
Παπαγιαννόπουλος Χαρίλαος, Ταμίας
Δάψης Λεωνίδας, Μέλος
Στέρτσιου Ανθούλα, Μέλος
Σκορδάς Βασίλειος, Μέλος
 

Τα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου στην 33η Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2017

November 20, 2017


Στην 33η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2017, που έλαβε χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη από 10-12 Νοεμβρίου, εκπροσωπήθηκε ο Δήμος Κόνιτσας και τα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου από τον κ. Κωνσταντίνο Ζιάκο, υπεύθυνο των Λουτρών Αμαράντου. Στο περίπτερο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας προβλήθηκαν τα μοναδικά στο είδος τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, Λουτρά Αμαράντου, αλλά και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κόνιτσας.Τα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου σε υψόμετρο 1260μ., γνωστά για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ατμού 37ο C, που εξέρχεται από 15 καρστικά ρήγματα, είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, όπως ρευματοπάθειες, νευραλγίες, ισχιαλγίες, γυναικολογικές παθήσεις κ.ά., αποτελούν δώρο της φύσης και ιδεώδη προορισμό για όσους αναζητούν ευεξία και χαλάρωση με θέα τις κορυφές του Γράμμου και του Σμόλικα.

Πηγή: Facebook Δήμου Κόνιτσας


 

Αλλαγή ημερομηνίας κοπής της πίτας του Αμαράντου

January 27, 2017
Το κόψιμο της πίτας άλλαξε ημερομηνία και δεν θα γίνει αυτή την Κυριακή 29/1/2017 αλλά την επόμενη 5/2/2017 στις 11πμ στο Γραφείο της Αδελφότητας, Αγ.Κωνσταντίνου 4, 5ος όροφος, Αθήνα(πλ. Ομόνοιας). Ο λόγος είναι ότι δεν θα λειτουργεί το Μετρό στάση Ομόνοια.


Ελάτε να ανταμώσουμε στο γραφείο του συλλόγου μας!
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΜΑΡΑΝΤΟΥ
"Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί Χωριανοί,
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας του χωριού μας σας καλεί στο κόψιμο της πίτας που θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 11π.μ. στο Γραφείο της Αδελφότητας, Αγ.Κωνσταντίνου 4, 5ος όροφος, Αθήνα(πλ. Ομόνοιας).

Παρακαλούμε όπως όλοι οι χωριανοί άντρες, γυναίκες και παιδιά, νύφες και γαμπροί να δώσουμε το παρόν στην εκδήλωση αυτή.

Eίναι απάραδεκτο εμείς οι Αμαραντιώτες που πονάμε τον τόπο μας και αγαπάμε το χωριό μας να απέχουμε και να μη συμμετέχουμε σε Αμαραντιώτικες εκδηλώσεις.

Μια Κυριακή μεσημέρι μέχρι την Ομόνοια δεν είναι μεγάλη θυσία.

Θα ανταμώσουμε με φίλους, συγγενείς, συνομήλικους, θα κουβεντιασουμε και πάνω απ΄όλα θα νοιώσουμε Αμαραντιώτες.
Οι νεώτεροι ας δώσουν το παρόν, έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν την ιστορία.

Το χωριό ρήμαξε, ας μη ρημάξουμε και τις ψυχές μας.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Χρήστος Κούκης, Πρόεδρος Δάψης Λεωνίδας, Μέλος
Κάπος Παύλος, Αντιπρόεδρος Στέρτσιου Ανθούλα, Μέλος
Γεράση Ευτυχία, Γραμματέας Σκορδάς Βασίλειος, Μέλος
Παπαγιαννόπουλος Χαρίλαος, Ταμίας
Σας περιμένουμε όλους!

 

Λουτρά Αμαράντου Ιωαννίνων, το δώρο της φύσης

June 1, 2016
Στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, σε μια καταπράσινη πλαγιά του ορεινού όγκου του Γράμμου (υψόμετρο 960), βρίσκεται ο Αμάραντος, χωριό χτισμένο σε επιβλητικό τοπίο.

Την πλατεία του χωριού, που απέχει 28 χλμ από την Κόνιτσα, στολίζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (19ος αιώνας), με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Κοντά στον Αμάραντο ορθώνονται πέντε πέτρινα γεφύρια, που ενώνουν τις όχθες του ποταμού Ζιάσιακα (Αμαραντιώτικου), παραπόταμου του Σαραντάπορου.

Βόρεια από τον Αμάραντο, σε απόσταση 5 χλμ, κι αφού ακολουθήσουν μια όμορφη διαδρομή, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν ένα δώρο της φύσης, τα Λουτρά Αμαράντου.

Περιτριγυρισμένα από πυκνά δάση με αιωνόβια πεύκα, έλατα και οξιές, μεγαλόπρεπα βουνά και πολύμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς, τα Λουτρά Αμαράντου, σε υψόμετρο 1.260, αποτελούν ιδεώδη προορισμό για ανθρώπους που αναζητούν την ξεκούραση, την ευεξία και τη χαλάρωση.

Τα ιαματικά λουτρά είναι κατάλληλα για τη θεραπεία πολλών παθήσεων (παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, νευραλγίες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες κ.ά.). Η θερμοκρασία του ατμού, που εξέρχεται από τα βάθη της γης μέσα από 15 καρστικά ρήγματα, ανέρχεται στους 33-38  βαθμούς Κελσίου.

Στα Λουτρά Αμαράντου υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις με ατομικά δωμάτια και λουτήρες για λουτρό και εισπνοές. Η περιοχή γύρω από τα ιαματικά λουτρά έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο με καταλύματα και εστιατόρια, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες στέγασης και σίτισης των επισκεπτών.

Τι καλύτερο μπορεί να αναζητήσει κανείς από έναν περίπατο στο παρθένο δάσος, ένα καλό φαγητό κι ένα αναζωογονητικό φυσικό χαμάμ, ενόσω χαλαρώνει αγναντεύοντας τις κορυφές του Σμόλικα και του Γράμμου;

Η ευρύτερη περιοχή των Λουτρών Αμαράντου ανήκει στο Γεωπάρκο Βίκου - Αώου, τόπο υψηλής γεωλογικής ποικιλομορφίας, αλλά και εξαιρετικής επιστημονικής και εκπαιδευτικής σημασίας, σπανιότητας και ομορφιάς.

Ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών οδηγεί τους φυσιολάτρες σε ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, σε μικρές αλπικές λίμνες, αλλά και στις γύρω επιβλητικές βουνοκορφές.

Εξάλλου, η περιοχή προσφέρεται για μια σειρά δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, όπως πεζοπορία, ορειβασία και αναρρίχηση, διαδρομές 4x4, ποδήλατο βουνού και ιππασία.

Δυτικά των Λουτρών Αμαράντου υψώνεται η κορυφή του Γράμμου Κάμενικ (υψόμετρο 2.042), θέατρο άγριων μαχών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Οι ταξιδιώτες φθάνουν στο Κάμενικ ακολουθώντας μια διαδρομή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, σε περιοχή κατάφυτη από έλατα, οξιές και πεύκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κάμενικ είναι προσπελάσιμο και μέσω ορειβατικής διαδρομής που έχει την αφετηρία της στα Λουτρά Αμαράντου.

Πηγή: diakopes.gr

 

Ο πολιτιστικός πλούτος της Κόνιτσας στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

October 14, 2015


Ο Δήμος Κόνιτσας διοργανώνει Έκθεση Εικαστικών, από τις 17 ως τις 21 Οκτωβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Στην Έκθεση θα συμμετάσχουν περίπου 40 Κονιτσιώτες καλλιτέχνες, ζωγράφοι, αγιογράφοι, ξυλογλύπτες, φωτογράφοι, χειροτέχνες, κ.α., οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα έργα τους και με το ταλέντο τους, θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες της έκθεσης στην όμορφη Κόνιτσα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 17 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με το εξής πρόγραμμα:
19:00  Κόνιτσα: “το Μεθόριο Κάλλος”  (βίντεο)
19:05  Χαιρετισμοί
19:15  “Χιοναδίτες , λαϊκοί  Ζωγράφοι, Διακοσμητές &  Ξυλογλύπτες” από τον Ζωγράφο-Eκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Σκούρτη
19:25 “Μαστόροι – Χτίστες  από την επαρχία Κονίτσης” από  τον Ερευνητή Βασίλη Παπαγεωργίου
19:35   «Πολιτισμική, Ιστορική και Αρχιτεκτονική αξία των Πέτρινων Γεφυριών της Κόνιτσας»  από την Αρχιτέκτονα   Μηχ.  MSc Μαρία Μπαλοδήμου
19:45 “Το Eικαστικό Eργαστήρι του Δήμου Κόνιτσας.  Μια  ευτοπία  του σήμερα” από τον Αναπλ. Καθηγητή Παν. Ιωαννίνων Ζήκο Δέδο
19:55  Χοροί της Κόνιτσας από το“ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ.” Παλαιού Φαλήρου, με υπεύθυνη τη Φιλόλογο- Χοροδιδάσκαλο Εύη Σιμοπούλου

Στην έκθεση θα λάβει μέρος και η χωριανή μας κ. Δήμητρα Κατή.

 

Ο Αμάραντος στην Τουρκική Στατιστική του 1895

July 27, 2015
Η Τουρκική Στατιστική είναι ένα έγγραφο που περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον πληθυσμό της Ηπείρου το 1895. Ευχαριστούμε πολύ το συγχωριανό μας κ. Σταύρο Κούκη που μπήκε στον κόπο να ξεχωρίσει τα πιο σημαντικά κομμάτια, όπως και τα πεδία που αναφέρονται μόνο στον Αμάραντο. Το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω και να το κατεβάσετε από εδώ. Ολόκληρη η Στατιστική της Ηπείρου υπάρχει στη σελίδα http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/7682Μιχάλης Κοκολάκης 
  
     Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 
  ΣΤΟ ΣΑΛΝΑΜΕ ΤΟΥ 1895
 
 
1. Προέλευση και σημασία της πηγής 
 
Η Στατιστική  του 1895 είναι η μόνη ως σήμερα δημοσιευμένη  πηγή  που απαριθμεί 
αναλυτικά το συνολικό  πληθυσμό  της  Η π ε ί ρ ου κατά  πόλεις και χωριά πριν από 
την κατάλυση  της οθωμανικής εξουσίας στον πρώτο βαλκανικό  πόλεμο (1913)……..
…………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………
Η Στατιστική  του 1895  αφορά ολόκληρη την  περιφέρεια  του  τουρκικού βιλαετιού 
των Ιωαννίνων, δηλαδή μια έκταση  π ου απλώνεται  από τον Άραχθο μέχρι τις εκβολές του
αλβανικού  ποταμού Γενούσου ή Σκουμπίνη………………………………………..
……………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………
Η Στατιστική έχει δημοσιευτεί σε γλώσσα τουρκική και οθωμανική γραφή στο 
έβδομο τεύχος  του  επίσημου σαλναμέ,  δηλαδή  της  διοικητικής  « ε π ε τ η ρ ί δ α ς»  που 
εξέδιδαν σε άτακτα  διαστήματα οι  αρχές  του βιλαετιού.
 
2. Η διάρθρωση του βιλαετιού των Ιωαννίνων 
 
Σύμφωνα με το σχετικό οθωμανικό νόμο, που ίσχυε από το 1864, η πρωτογενής διαίρεση
της αυτοκρατορίας ήταν το βιλαέτι  ( « ν ο μ α ρ χ ί α» ή  « γενική  διοίκηση»).
Κάθε βιλαέτι χωριζόταν σε σαντζάκια και αυτά σε καζάδες, που διευθύνονταν αντίστοιχα  
από μουτεσαρίφηδες και καϊμακάμηδες. 
Στο εσωτερικό των καζάδων διακρίνονταν και μικρότερες  περιφέρειες, οι ναχιγιεδες 
με  επικεφαλής  τους μουδίρηδες………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………….
 Η διαίρεση του βιλαετιού κατά το 1895 (σε παρένθεση οι έδρες των καζάδων και των
ναχιγιέδων): 
Α. Σαντζάκι Ιωαννίνων                                               Β. Σαντζάκι Αργυροκάστρου 
1. Καζάς Ιωαννίνων (Γιάννινα)                     1. Καζάς Αργυροκάστρου (Αργυρόκαστρο) 
         α. Ναχιγιές Ζαγορίου (Τσεπέλοβο)      2. Καζάς Πωγωνιού  (Βοστίνα) 
          β. Ναχιγιές Κουρεντων (Ζίτσα)           3. Καζάς Πρεμετής (Πρεμετή) 
                                                                                  α. Ναχιγιές Φράσαρης (Φράσαρη)
2. Καζάς Παραμυθιάς (Παραμυοιά)             4. Καζάς Τεπελενίου (Τεπελένι) 
3. Καζάς Φιλιατών (Φιλιάτες)                       5. Καζάς Δελβίνου (Δ έ λ β ι ν ο)

4. Καζάς Κόνιτσας (Κόνιτσα)                                  α. Ναχιγιές Αγ. Σαράντα (Αγ. Σαράντα)
5. Καζάς Λεσκοβικίου (Λεσκοβίκι)               6. Καζάς Κουρβελεσιου (Προγονάτι) 
6. Καζάς Μετσόβου  (Μέτσοβο)                              α. Ναχιγιές Χειμάρας (Χειμάρα)
 
 
 Γ. Σαντζάκι Μπερατιού                                           Δ. Σαντζάκι Πρέβεζας 
1. Καζάς Μπερατ ιού  (Μπεράτι)                          1. Καζάς Πρέβεξας (Πρέβεξα) 
  α. Ναχιγιές Μαλακάστρας (;)                      2. Καζάς Λούρου  ( Ν. Φιλιππιάδα) 
2. Καζάς Αυλώνας  (Αυλώνα)                                      α. Ναχιγιές Τζουμερκών (Νησίστα)
3. Καζάς Γκοσνίτσκας  (Βλ ιούσα)                       3. Καζάς Μαργαριτιού (Μαργαρίτι) 
4. Καζάς Λιούσνιας (Λιούσνια)                                      α. Ναχιγιές Πάργας (Πάργα)
         α. Ναχιγιές Φιεριού (Φιέρι)                          4. Ναχιγιές Φαναριού (Γορίτσα)
 
Από  τους 19  καζάδες  του  βιλαετιού,στην  Ελλάδα  ανήκουν  σήμερα ολόκληροι μόνο οι 7 
(Ιωαννίνων,  Παραμυθιάς,
Κόνιτσας, Μετσόβου, Πρέβεζας, Λούρου και  Μαργαριτιού).
 Άλλοι 7 (Πρεμετής, Τεπελενίου,Κουρβελεσιου,Μπερατιού, Αυλώνας, Γκοσνίτσκας* και 
Λιούσνιας) εκτείνονται  αποκλειστικά σε  αλβανικά  εδάφη, ενώ οι υπόλοιποι διαμελίστηκαν
ανάμεσα στις  δύο χώρες……………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………….
Έντεκα από τα χωριά του Λεσκοβικιού βρίσκονται σήμερα στην  Ελλάδα (Βούρμπιανη,
Διπαλίτσα,
Ίσβορο, Κορσάτσικο, Μπελθούκι, Μποντσικό,Οστανίτσα, Πλάβαλη, Πυρσόγιανη, 
Στράτσανη και Συκιά)·
 
*Ο καζάς της Γκοσνίτσκας ιδρύθηκε γύρω στο 1893 και είναι η σημερινή επαρχία του
Σκραπαριού.
 
3. Η δομή και το περιεχόμενο της Στατιστικής 
 
Οι  πόλεις και τα χωριά της Ηπείρου βρίσκονται στη Στατιστική  ταξινομημένα σε σαντζάκια
και καζάδες με τη σειρά  του προηγούμενου  πίνακα, που είναι ουσιαστικά 
αλφαβητική (με βάση, δηλαδή, το οθωμανικό  αλφάβητο). 
Προηγείται  πάντα η  πρωτεύουσα του καζά, που δηλώνεται στα Τουρκικά με τον όρο 
« κ α σ α μ π ά ς»  (κωμόπολη, Χώρα). 
Ακολουθούν οι  υπόλοιποι συνοικισμοί, καταταγμένοι και  πάλι σε  λήμματα με  τη σειρά 
του οθωμανικού αλφαβήτου, στην ελληνική όμως 
μετάφραση, για να κρατήσω το χρηστικό  χαρακτήρα  της, αποκατέστησα  τη σειρά του 
ελληνικού  αλφαβήτου………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
Κάθε λήμμα προσδιορίζεται είτε  απλά ως  « χ ω ρ ι ό» (karye),δηλ. ελευθεροχώρι, είτε ως
«τσιφλίκι» (çiftlik)…………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………….
Οι επόμενες  στήλες της Στατιστικής ορίζουν τα εξής: 
(α) Την απόσταση κάθε χωριού ή πόλης (σε ώρες και σε λεπτά) από τις  έδρες των 
      προϊστάμενων διοικητικών κλιμακίων  (β) Το άθροισμα των  « χ α ν έ δ ω ν », δηλαδή των  « σπιτιών» ή  «εστιών» του,  που 
      αντιπροσώπευαν την παραδοσιακή οθωμανική απογραφική μονάδα και χρησίμευαν
      για  αιώνες στον  υπολογισμό των  φόρων. 
(γ) Τον πληθυσμό των αρρένων και των θηλέων κατοίκων.
 
4. Τα πληθυσμιακά στοιχεία 
Ο ακόλουθος πίνακας δίνει συνοπτικά τα αθροίσματα των χανέδων και των κατοίκων στους 
19 καζάδες της Ηπείρου. Σε κάθε στήλη δίνονται αριστερά τα ονομαστικά αθροίσματα της 
Στατιστικής, όπως εμφανίζονται στη  « σ ύ ν ο ψ η» κάθε καζά, και δεξιά (με  πλάγια ψηφία)
τα  διορθωμένα αθροίσματα που βγαίνουν  από την πρόσδεση των λημμάτων του. 

 

 
 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΣΑΜΠΑΔΩΝ, ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙΩΝ 
ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΒΙΛΑΕΤΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΑΤΑΤΑΓΜΕΝΑ 
ΣΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΚΑΖΑΔΩΝ ΤΟΥΣ


 
 
 
Βιλαέτι[το]:    Ολόκληρη περιφέρεια-Νομαρχία-Γενική διοίκηση
 
Σαντζάκι[το]:  Σύνολο πολλών σημερινών επαρχιών.
 
Καζάς[ο]:          Επαρχία
 
Κασαμπάς [ο]:   Πρωτεύουσα επαρχίας.
 
Ναχιγιές[ο]:   Μικρότερη  περιοχή ή περιφέρεια του  Καζά.
 
Χανές:  Σπίτι.
 

Το χωριό


Αμάραντος Κονίτσης Βρίσκεται 27χλμ. βόρεια της Κόνιτσας στο νομό Ιωαννίνων,μέσα στο πράσινο και την πυκνή βλάστηση.Το καλοκαίρι η κίνηση αυξάνεται λόγω των Ιαματικών Λουτρών που βρίσκονται σε απόσταση 5χλμ. από το χωριό.

Γραφτείτε στο ενημερωτικό δελτίο του χωριού μας

* indicates required

Translate This Page

Amarantos Konitsas Updates

 Copyright 2010-2011 Αμάραντος Κονίτσης

Make a free website with Yola