Ολοκληρώνεται στις αρχές του 2012 η μελέτη για τη μεταφορά



 Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκπόνηση της μελέτης μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο Κόνιτσας στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και εκτιμάται ότι η πρόσφατη παράταση που δόθηκε από την Περιφέρεια μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2012 θα επαρκέσει για να ολοκληρωθεί το αντικείμενο της σύμβασης με συμπράττοντα μελετητικά γραφεία.

Προβλέπει την κατασκευή κλειστού αγωγού μήκους 80 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει το νερό μέχρι τις πηγές Τούμπας.

 Η μελέτη είχε ανατεθεί από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, τον Ιούλιο του 2010 με κόστος (η ανώτατη έκπτωση 20%) περίπου 900.000 ευρώ, στα συμπράττοντα γραφεία μελετών, «ΘΑΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε., ΥΔΡΟΔΟΜΙΚΗ Ε.Π.Ε., ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΓΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΡΕΚΑΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ», εκ των οποίων ορισμένα είναι Γιαννιώτικα και αυτό το διάστημα η διαδικασία έχει φτάσει σε τελικό στάδιο. Η μελέτη χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και εκκρεμεί η πληρωμή δυο λογαριασμών. Η καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης ( η δημοπράτηση έγινε στο τέλος του 2009), οφείλονταν σε προσφυγή στο ΣτΕ του τέταρτου κατά σειρά κατάταξης, συμμετέχοντα, (επτά οι διαγωνιζόμενοι) επί των τεχνικών προδιαγραφών, αλλά απορρίφθηκε.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη

 Πρόκειται για οριστική μελέτη που περιλαμβάνει και τα τεύχη δημοπράτησης και με την παράδοση της και τις αναγκαίες εγκρίσεις που περνούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η αυτοδιοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει και την κατασκευή, αφού αυτός είναι ο σκοπός ή τουλάχιστον ήταν όταν επιλέχθηκε να δαπανηθούν χρήματα για τη μελέτη.

 Στο...πακέτο περιλαμβάνεται, υδραυλική μελέτη, τοπογραφική, περιβαλλοντική, γεωλογική και γεωτεχνική και από αυτές έχει εγκριθεί ήδη η τοπογραφική και είναι προς έγκριση η γεωλογική. Υπάρχει μια εκκρεμότητα με μια σήραγγα που πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδρομή του αγωγού

 Για κάθε κατηγορία μελέτης που ολοκληρώνεται ζητείται η έγκριση από το ΥΠΕΚΑ, στο οποίο έχει αποσταλεί από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, ο φάκελος.

 Η διαδικασία των γνωμοδοτήσεων από υπηρεσίες και των εγκρίσεων από το ΥΠΕΚΑ,  με την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας, θέλει το χρόνο της, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι η παράταση θα είναι αρκετή για να παραδοθεί πλήρης η μελέτη, ώστε να αναζητηθεί η χρηματοδότηση του έργου, πιθανά από το ΕΣΠΑ, αφού άλλη δυνατότητα δεν υπάρχει.

Κλειστός αγωγός 80 χιλιομέτρων

 Το άφθονο και καλής ποιότητας νερό από τις πηγές Αμαράντου, που σήμερα χάνεται ανεκμετάλλευτο, θα φθάνει στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με κλειστό αγωγό Φ 900 και με φυσική ροή. Δεν θα απαιτηθούν δηλαδή αντλιοστάσια που ανεβάζουν το κόστος του έργου και τη λειτουργία του αγωγού.

 Η διαδρομή, η χάραξη ακολουθεί μετά τον Αμάραντο, την Αγία Βαρβάρα, τα Καβάσιλα, φθάνει στην εθνική οδό Κόνιτσας-Ιωαννίνων, με πρόβλεψη για παροχή νερού στην Κόνιτσα και κατά μήκος του εθνικού δρόμου καταλήγει στο αντλιοστάσιο των πηγών Τούμπας. Αυτή η διαδρομή έχει μήκος 80 χιλιόμετρα και σε κάποια σημεία περιλαμβάνει και σήραγγες που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη.

 Από την Τούμπα και μετά για την διάθεση του νερού, που σημειωτέον αφορά μόνο την ύδρευση, είναι θέμα τόσο της ΔΕΥΑΙ, όσο και του ΣΥΔ(Κ)ΛΙ να αναλάβουν με άλλο έργο την αξιοποίηση του.

Καλή η μελέτη, έργο θα γίνει;

 Η προς ολοκλήρωση μελέτη είναι η πρώτη που εκπονείται για το επί δυο δεκαετίες ζήτημα που απασχόλησε το νομό και ιδιαίτερα το λεκανοπέδιο, αφού η μεταφορά νερού και για άρδευση ή και εμπλουτισμό της Παμβώτιδας έρχεται από πολύ μακριά.

 Ποιος ξεχνά τις εξαγγελίες δυο πρωθυπουργών στα Γιάννινα για τη μεταφορά νερού από τον Άραχθο για εμπλουτισμό της λίμνης, έργο που είχε κάποτε και κοινοτική χρηματοδότηση...

 Από τη στιγμή που αποφασίστηκε, έστω και με κάποιες διαφωνίες, η εκπόνηση της μελέτης και μάλιστα για μεταφορά νερού από τον Αμάραντο και μόνο για τις ανάγκες ύδρευσης, θα ήταν μάλλον ανεύθυνο και σπατάλη χρημάτων να μείνει σε κάποιο συρτάρι.

 Η σημερινή κυβέρνηση δεν διαφώνησε με τη μελέτη και το έργο, άλλωστε δεν θα τη χρηματοδοτούσε, ενώ ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Ανδρέας Ανδρεαδάκης, λίγους μήνες πριν την ανάθεση είχε δηλώσει στα Γιάννινα ότι η μεταφορά νερού από μια πλεονασματική σε μια ελλιπή περιοχή  δεν ...απαγορεύεται, αλλά πρώτα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες.

 Υπήρχε βέβαια τότε και υπάρχει ακόμη  το...κενό του Διαχειριστικού Σχεδίου που δεν εκπονήθηκε στα πλαίσια υποχρέωσης της χώρας από την Κοινοτική Οδηγία 2000/60. Αυτό το Σχέδιο για την Ήπειρο ανατέθηκε, αναμένεται να παραδοθεί υπάρχει και η μελέτη για το υδάτινο δυναμικό της Ηπείρου που εκπονήθηκε προ ετών από το υπουργείο Ανάπτυξης και ποτέ δε παρουσιάστηκε στους φορείς. Προβλέπει πάντως μεταφορά νερού, χωρίς να προσδιορίζει την πηγή υδροληψίας.

Κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά

 Μέχρι η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να φτάσει στην ανάθεση της μελέτης, είχε δεχθεί σκληρή κριτική από όσους πίστευαν ότι το λεκανοπέδιο διαθέτει το νερό που χρειάζεται, αν γίνονταν σωστή διαχείριση και δεν παρουσιάζονταν κάθε καλοκαίρι πρόβλημα λειψυδρίας.

 Για να πείσει για την ορθότητα της επιλογής, ο πρώην νομάρχης και νυν Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης επικαλέστηκε  την γνωμοδότηση Επιστημονικής Επιτροπής που είχε συστήσει με απόφασή του και μετείχαν εκπρόσωποι  του Τεχνικού Επιμελητηρίου (τμ. Ηπείρου), του ΙΓΜΕ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και  του Τμήματος  Υδραυλικών Έργων της τότε Ν.Α.Ι.,

 Η επιτροπή εξέτασε όλες τις προτάσεις που υπήρχαν (και αυτή του πρώην βουλευτή Ελ. Καλογιάννη για μεταφορά νερού από την Πίνδο) και κατέληξε στον Αμάραντο.

 Το επιχείρημα που προβλήθηκε είναι ότι οι πηγές Κρύας και Τούμπας και οι πολλές γεωτρήσεις προκαλούν υπεράντληση από τον υδροφόρο ορίζοντα και αυξάνουν και το κόστος και θα έρθει η περίοδος που δεν θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες κατανάλωσης στο λεκανοπέδιο, αν αυξηθεί μάλιστα και ο πληθυσμός.

Σύμφωνη γνώμη έχει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το οποίο έκανε έρευνες και μετρήσεις.

ΑΡΑΧΘΟΣ ΚΑΙ ΠΙΝΔΟΣ ΕΧΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΤΟ

Από την τότε Περιφέρεια στην πρώην Ν.Α

 Στην παλιά κρατική Περιφέρεια και στο Γ΄ ΠΕΠ  υπήρχε πρόβλεψη για μελέτη μεταφοράς νερού από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για χρόνια δεν προωθούνταν.

 Στο τέλος του 2003 ή αρχές του 2004 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για  συγκριτική μελέτη που αφορούσε τη μεταφορά νερού για ύδρευση, άρδευση και εμπλουτισμό της λίμνης. Ήταν δηλαδή εντελώς διαφορετική η επιλογή τότε σε σχέση με αυτό που τώρα επιλέχθηκε και αφορά μόνο ύδρευση.

 Υπήρχε η  παλιά μελέτη  της ΔΕΗ για νερό από τον Άραχθο και αξιοποίηση των νερών από το υπό κατασκευή Μετσοβίτικο, αλλά και η επίσης παλιά πρόταση ( ο οποίος στα μεταξύ επανήλθε με τη νέα πρόταση για τον Αώο και την ενεργειακή αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Πίνδου) του πρώην βουλευτή Ελευθερίου Καλογιάννη. Τον Μάρτη του 2004 αναλαμβάνοντας ως ΓΓΠΗ ο Δ. Πανοζάχος βρήκε σε εξέλιξη τη διαδικασία της δημοπράτησης.

 Καταγγέλθηκε ως...φωτογραφική η διακήρυξη, από τον Ελευθέριο Καλογιάννη, δηλαδή οδηγούσε, όπως υποστήριζε, στην επιλογή της παλιάς μελέτης της ΔΕΗ και έτσι η συγκριτική μελέτη ποτέ δεν ανατέθηκε, αφού ακυρώθηκε ο διαγωνισμός.

 Το 2005 η Περιφέρεια για να  απεμπλακεί μεταβίβασε την ευθύνη στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μαζί με το κονδύλι που προβλέπονταν και μετά από τρία και πλέον χρόνια, επιλέχθηκε ο Αμάραντος.

 Στην επιλογή αυτή δεν είχαν συνηγορήσει οι τότε πρόεδροι της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΚΛΙ, Ν. Γκόντας και Γ. Εμμανουηλίδης, υποστηρίζοντας την πρόταση του Ελ. Καλογιάννη, αλλά δεν πέτυχαν κάτι.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου μέσω του e-konitsa.gr