Στα 106 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται το κόστος του έργου μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Προϋπολογισμός εξαιρετικά υψηλός, αν αναλογιστεί κανείς ότι ισούται με το ένα τρίτο περίπου των πόρων του νέου ΕΣΠΑ που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο συγκεκριμένος προυπολογισμός προκύπτει από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου στη συνέχεια να τεθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αρκετά από τα στοιχεία που περιλαμβάνει, ακόμη και στο βασικό της σκέλος, δεν είναι επικαιροποιημένα και δεν λαμβάνονται υπόψιν τα νέα δεδομένα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Το κόστος πάντως, από τους μελετητές, χαρακτηρίζεται αναμενόμενα, λόγω του μεγάλου μήκους του αγωγού μεταφοράς νερού και των τεχνικών έργων που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το απότομο ανάγλυφο της περιοχής.

Στην μελέτη γίνεται αναφορά σε δύο εναλλακτικές λύσεις της χάραξης του αγωγού, με τις οποίες εξασφαλίζεται η μεταφορά νερού με βαρύτητα.

Οι λύσεις είναι είτε με διάνοιξη σήραγγας σε μήκος 355 μέτρων και διάνοιξης δασικής οδοποιίας σε μήκος 4,2 χιλιομέτρων, είτε με διάνοιξη νέας δασικής οδοποιίας σε μήκος 6.5 χιλιομέτρων περίπου κατά μήκος του ρέματος Σμίξη. Σημειώνεται ότι τα δύο επιπλέον χιλιόμετρα δασικής οδοποιίας της δεύτερης διάταξης προβλέπονται σε δύσβατη και έντονα δασωμένη περιοχή.

Ο αγωγός ύδρευσης έχει αφετηρία τη θέση υδρομάστευσης των πηγών του Αμάραντου στα όρια των Τοπικών Κοινοτήτων Αμάραντου και Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Κόνιτσας.

Στη συνέχεια κινείται νότια διατρέχοντας τις Τοπικές Κοινότητες Εξοχής, Καβασίλων, Ηλιοράχης, τη Δημοτική Κοινότητα Κόνιτσας και τις Τοπικές Κοινότητες Καλλιθέας και Κλειδωνιάς.

Ο αγωγός στη συνέχεια εισέρχεται στις Τοπικές Κοινότητες Γεροπλατάνου, Μαυροβουνίου και Άνω Ραβενιών του Δ. Πωγωνίου και Αρίστης του Δήμου Ζαγορίου, στις Τοπικές Κοινότητες Καλπακίου, Νεγραδών, Γαβρησίων του Δ. Πωγωνίου, Ασπραγγέλων του Δ. Ζαγορίου και Καρυών Ασφάκας και Ασφάκας του Δ. Πωγωνίου.

Τέλος ο αγωγός εισέρχεται στο Δήμο Ιωαννιτών και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Περιβλέπτου, Κρανούλας και Κρύας της Δημοτικής Ενότητας Περάματος.

Πέρα από το περιβαλλοντικό τμήμα, στο οποίο είναι βέβαιο ότι θα επικεντρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η αντιπαράθεση, το οικονομικό σκέλος αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρος η οποία θα πρέπει να εξεταστεί εξ ίσου σοβαρά από όλους τους αρμόδιους.

Είναι επιβεβλημένο να τεκμηριωθεί με απόλυτο τρόπο η αναγκαιότητα ενός τέτοιου έργου, πριν αποφασιστεί να διατεθεί ένα τεράστιο ποσό, ποσό το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις μείζονος σημασίας για την Ήπειρο.

Πηγή: epiruspost.gr