ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΟΥ
ΕΔΡΑ:ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ-ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Τηλ. επ/νίας:6972733656

Αμάραντος
29/4/2010

Αγαπητέ Χωριανέ,
         
"Χριστός Ανέστη","Χρόνια Πολλά"!
 Με υγεία,αισιοδοξία και δύναμη!
 
 Το Δ.Σ. του "Πολιτιστικού Συλλόγου" θεωρεί χρέος του να σας ενημερώσει για θέματα του χωριού μας και να σας επισημάνει την αναγκαιότητα της συμμετοχής σας στις δραστηριότητέ του,με τη θερμή παράκληση να ανταποκριθείτε.
  -Είναι γεγονός πλέον η έγκριση της Μελέτης για την "Αποκατάσταση του συγκροτήματος του Νερόμυλου του χωριού μας" με προϋπολογισμό 160.000 Ευρώ.Ο διαγωνισμός (δημοπρασία) έγινε στις 6/4/2010 και ανέδειξε ανάδοχο τον Πολ.Μηχανικό κ.Γεώργιο Ντάφλη από την Κόνιτσα.Τη Μελέτη την είχε υποβάλει το Δ.Σ. του Συλλόγου το 2006.Έκτοτε άρχισε ένας Μαραθώνιος προσπαθειών,πιέσεων,"ικεσιών",για να έρθει το ποθητό αποτέλεσμα.Και άξιζε τον κόπο αφού η αποκατάσταση του Μύλου είναι πόθος δεκαετιών και όλοι αναγνωρίζουμε την ιστορική,την οικονομική,αλλά και τη συναισθηματική του αξία!Ευχόμαστε και ελπίζουμε στη συνέπεια των Νομαρχιακών υπηρεσιών,για τη σύντομη ολοκλήρωση του έργου.
  Άλλο σπουδαίο έργο το οποίο βαδίζει στην ολοκλήρωσή του είναι το Μουσείο και γενικά το πολιτιστικό μας Κέντρο,στο οποίο ποτέ δεν θα πάψουμε να δεχόμαστε εκθέματα ή βιβλία ή ό,τι άλλο χρηστικό αντικείμενο.Για να εξελιχθεί όμως και ν'αναγνωρισθεί βάση της νομοθεσίας,πρέπει να έχουμε ορισμένες προϋποθέσεις.Μία απ'αυτές είναι η δημιουργία μόνιμου συμβουλίου με εσωτερικό κανονισμό και σκοπό τη φροντίδα του και γενικά τη διαχείρησή του.Ήδη έχουμε τοποθετήσει συναγερμό για την ασφάλειά του.
  Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συμβούλιο για να προσφέρουν να μας το δηλώσουν.
  -Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας αποφασίσαμε επιπλέον να διοργανώσουμε τον Αύγουστο μια φιλολογική βραδιά. Όποιος ενδιαφέρεται του δίνεται η ευκαιρία ν'αναπτύξει ένα θέμα ειδικού ή γενικού ενδιαφέροντος,τοπικού ή όχι και ίσως ν'ακολουθήσει και διάλογος-συζήτηση.
  -Επίσης,γνωρίζοντας το ποιητικό φυσικό χάρισμα πολλών χωριανών μας και με σκοπό όχι μόνο να μη χαθεί αλλά και να γίνει και ευρύτερα γνωστό και "κτήμα" κάθε ενδιαφερομένου,εκτιμούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σαν Σύλλογος σε μια ενιαία έκδοση.Παρακαλούμε λοιπόν θερμά,όσοι έχετε δικά σας ποιήματα ή εκλιπόντων συγγενών σας,επικοινωνήστε μαζί μας.
  Αγαπητέ Χωριανέ,η κατάσταση του Ηρώου του χωριού μας,Αυτών που έπεσαν χαρίζοντάς μας ελευθερία,είναι τουλάχιστον απαράδεκτη,δε μας τιμά καθόλου.Και στο κάτω-κάτω είναι συγγενείς και χωριανοί μας.Θεωρούμε λοιπόν χρέος μας,όχι μόνο την αναστήλωσή του αλλά και τη συμπλήρωση και άλλων ονομάτων που έπεσαν θύματα των εχθρών,αποδεδειγμένα ιστορικώς ή καθ'ομολογίαν ή και από τη συλλογική μας μνήμη.Προς αποφυγή όμως παρεξηγήσεων,δημοσιεύουμε τα επιπλέον ονόματα,για τα οποία,εάν κάποιος έχει αντίρρηση ή εάν γνωρίζει ότι υπάρχει και κάποιο άλλο που πρέπει να προστεθεί,να μας το αναφέρει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.Αυτοί που θα προστεθούν είναι οι ακόλουθοι:Κων/νος Ζάμπος του Ιωσήφ,Νικόλαος Ντισάκας,Γεώργιος Ντισάκας του Νικολάου,Ιωάννης Τσώργος του Γεωργίου,Βασίλειος Ψαρράς του Χαραλάμπους (τα ονόματα είχαν δημοσιευθεί από το 2000 στο περιοδικό "Αμάραντος" τεύχος 4ο σελ.32 χωρίς να δημιουργηθεί κανένα αρνητικό σχόλιο).
  -Το μέλλον όμως ανήκει στους Νέους μας!Γι'αυτό κι εμείς αγαπητή μας νεολαία σας θέλουμε κοντά μας,να σας ακούσουμε και ό,τι είναι δυνατόν να το πραγματοποιήσουμε.Από κοινού να σχεδιάσουμε και να παλέψουμε για το αύριο.Σας καλούμε λοιπόν όσοι βρεθείτε στο χωριό το καλοκαίρι,να μας φέρετε τις προτάσεις σας.Είναι αρκετός ο χρόνος από τώρα να σκεφτείτε,να προβληματιστείτε και να προτείνετε.
  Δεν ξεχνάμε ασφαλώς και τα παιδιά.προτείνουμε να κάνουν τη δική τους γιορτή ή ό,τι άλλο τα ενδιαφέρει.Σ'αυτό όμως είναι απαραίτητη η συγκατάθεση,η πρόταση και ο σχεδιασμός των ίδιων των γονιών.Εμείς απλώς θα υλοποιήσουμε ό,τι αποφασισθεί.
  -Πέραν όμως των παραπάνω,κορυφαία εκδήλωση είναι πάντα το πανηγύρι μας.Με ό,τι έχει απομείνει από τόνο και χαρακτήρα παραδοσιακό.Είναι το αντάμωμά μας!Είναι απαράιτητομε κάθε θυσία να το διατηρήσουμε.Οι καιροί άλλαξαν και οι συνθήκες είναι δύσκολες!Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες!Θα πρέπει να συμμετέχουμε και να το αγκαλιάσουμε.Εάν πραγματικά το θέλουμε,αλλιώς να βρούμε άλλους τρόπους εκδηλώσεων.Το πανηγύρι δεν είναι υπόθεση μόνο του Συλλόγου,είναι υπόθεση όλων μας.
Αγαπητέ Χωριανέ,
Η ζωή του χωριού μας βρίσκεται σε οριακό σημείο,ας το προστατεύσουμε.Όλοι το αγαπάμε και το λατρεύουμε!Για κάθε επιτυχία χρειάζεται προσπάθεια.Ο κάθε ένας να βάζει ένα λιθαράκι.Έτσι δεν θα ερημώσει ο τόπος μας,δεν θα γίνει αποθήκη ανθρώπων,αλλά θα μείνει ζωντανός και θ'αναπτυχθεί.Ελάτε όλοι μαζί να προσδώσουμε δύναμη στην επιβίωσή μας και δημιουργική πνοή.Ελάτε ν'αφήσουμε ίχνη βαθειά από γερές πατημασιές και παρακαταθήκες στις επόμενες γενιές!
                                            
                                              Με σεβασμό,αγάπη και δημιουργική διάθεση
                                                   Το Δ.Σ. του "Πολιτιστικού Συλλόγου"

Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Ζιακόπουλος

Ο Γραμματέας
Γεώργιος Κατής

Ο Αντιπρόεδρος
Θωμάς Παπαμιχαήλ

Η Ταμίας
Σταυρούλα Γρ.Ζακοπούλου

Τα Μέλη
Ναπολέων Στέρτσος
Νικόλαος Ντισάκας
Σπύρος Παπαγιάννης
Γεώργιος Αγ.Πολίτης