Από το epirusgate.blogspot.com :

 Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων –προσφορών σχετικά με τη μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων στην Ήπειρο, ανοίγει εκ νέου ο «φάκελος» του Αμαράντου.Η προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου και το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) θα αναδείξει τον ανάδοχο της μελέτης. Οι περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας περιλαμβάνονται στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, για τις οποίες θα γίνει λεπτομερής καταγραφή των υδατικών συστημάτων ανά λεκάνη απορροής και από τη μελέτη θα προκύψει κατά πόσο μπορεί να γίνει οιαδήποτε μεταφορά νερού. Την ίδια ώρα, το θέμα της μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο ξεμπλόκαρε, τυπικά τουλάχιστον, σχετικά με τον διαγωνισμό για τη μελέτη του έργου.Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε την προσφυγή τεχνικού γραφείου που αμφισβητούσε την ορθότητα της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών. Πάντως, με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη συνέχιση του διαγωνισμού και συνεπώς για την ανάδειξη της εταιρίας που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης. Ενήμερη για την εξέλιξη είναι και η νομαρχιακή αρχή, ενώ βασικό σχέδιό της αποτελεί η μεταφορά νερού από τον Αμάραντο του δήμου Κόνιτσας –το συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα- στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Νέο «σίριαλ»
 Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το «σίριαλ» της μεταφοράς νερού και ενώ ακόμη μια σειρά παραμέτρων δεν έχει απαντηθεί επαρκώς από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων που έχει την ευθύνη για τη δημοπράτηση της μελέτης.Από το περασμένο καλοκαίρι το θέμα του νερού… άναψε φωτιές στην τοπική πολιτική σκηνή, με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να επιμένει στη μεταφορά πόσιμου νερού από τον Αμάραντο.Το θέμα, πάντως, δεν καλοδέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και η Τίνα Μπιρμπίλη που είχε ενημερωθεί για το θέμα αντέδρασε αρνητικά αναφορικά με το σχέδιο μεταφοράς νερού. Η επισήμανση αυτή ενόχλησε τη νομαρχιακή αρχή που έσπευσε να υπερασπιστεί την απόφασή της, αλλά το θέμα επί της ουσίας έχει «κολλήσει».Σε τοπικό επίπεδο, οι περισσότεροι φορείς έθεσαν το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην μεταφορά νερού. Άλλωστε, μέχρι και τώρα δεν παρουσιάστηκε στους φορείς η μελέτη που αποτυπώνει το σύνολο του υδάτινου δυναμικού στην περιοχή της Ηπείρου. Μείζονος σημασία ζήτημα, όμως, είναι η ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού και έτσι πριν ολοκληρωθεί η μελέτη για τη διαχείριση του νερού ανά λεκάνη απορροής –εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια περίπου- θεωρείται αδύνατο να μπει… στο αυλάκι το συγκριμένο έργο.

Πολλές μελέτες
 Στις πολλές αντιδράσεις των φορέων περιλαμβάνονταν και αυτή του επικεφαλής της νομαρχιακής κίνησης «Άπειρος Τόπος», Μάκη Χατζηεφραιμίδη, ο οποίος αποκάλυψε πως ο δήμος Κόνιτσας ανέθεσε μελέτη για τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο στην ακριτική κωμόπολη. Ταυτόχρονα, επέκρινε τον Αλέκο Καχριμάνη και, αφού του καταλόγισε «άγνοια», ανέφερε: «Επιβεβαίωσε ότι προχειροπορεύεται δεν συνεργάζεται και μεθοδεύει το επιθυμητό από τον ίδιο». Δριμεία επίθεση κατά του νομάρχη είχε εξαπολύσει και το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η αποφυγή της νομαρχιακής αρχής να αναφερθεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ανά λεκάνη απορροής, κάτι που γίνεται πλέον από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου θεωρείται αδύνατο να δρομολογηθεί η κατασκευή του έργου μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ