Την διαδικασία πιστοποίησης των ιαματικών πηγών Αμάραντου και Καβασίλων προσπαθεί να ολοκληρώσει ο Δήμος Κόνιτσας, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη αυτού του φυσικού πλούτου που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.
 Η δημοτική αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα ωστόσο οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες, αφού θα πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και μετρήσεις για την πιστοποίηση των ευεργετικών ιδιοτήτων των ιαματικών νερών, αλλά και ατμίδων στην περίπτωση του Αμάραντου.Ο φάκελος έχει κατατεθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, αν και θα συμπληρωθεί το επόμενο διάστημα με αναλύσεις των ατμίδων από το εργαστήριο του Δημόκριτου, στελέχη του οποίου θα βρεθούν στην περιοχή, προκειμένου να ληφθούν δείγματα αέρα και να προχωρήσουν οι αναλύσεις. «Είμαστε εμπρόθεσμοι, είναι μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα λάβουμε την πιστοποίηση εντός του έτους», σημείωσε ο κ. Γαργάλας.
 Με την πιστοποίηση των πηγών ανοίγει ο δρόμος είτε για την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα ανάδειξης μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου που τις διαχειρίζεται, είτε για την προσέγγιση ιδιωτών επενδυτών που θα προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών.

(Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ via epirusgate)